Toaletter uppkopplade för effektiv städning

"Vi vet när det behöver städas"

Lyckade IoT lösningar

Datadriven städning har förändrat städrutinerna hos Skellefteå kommun. Utplacerade rörelsesensorer känner av hur många besökare toaletterna haft. Vi vet när det behöver städas!

Internet of Things, IoT, eller Sakernas internet som det heter på svenska, bygger på att sensorer samlar in olika data, det kan vara fukt, ljudnivå, positionering eller som i det här fallet rörelsesensorer och magnetkontakter som är trådlöst uppkopplade. Sensorerna sitter utplacerade i sopkorgarna och känner av hur mycket papper som kastas.


Heltäckande nät i kommunen
Tack vare Skellefteå Krafts trådlösa nät, ett så kallat LoRaWAN-nät, kan vi placera ut trådlösa sensorer runt om i kommunen. Sensorerna går på batteri och är helt trådlösa, de samlar in data som görs synlig för medarbetarna på städ. Behovet är främst vid toaletter som är placerade en bit utanför det vanligaste arbetsområdet.


Långa resor till utplacerade toaletter

– Vi har utetoaletter på Nordanå som är sommaröppna och det har gjort att lokalvårdare måste lägga tid på att ta sig dit och ibland har toaletterna knappt använts. Så vi såg en nytta i att samla in data för att få ett hum om nyttjandegraden för att styra städningen när behovet är som störst, säger Anneli.

– Jag har kunnat följa mätningarna via datorn och medarbetarna ser det i sina telefoner. Vi har fått se vilka tider som folk faktiskt är där. Och vilken toalett som används.  Det är fascinerande data och värdefull statistik vi får ut, jag ser vinning längre fram men än har vi inte hittat alla våra referenspunkter i det här, säger Anneli.


Att hitta effektiva arbetsflöden är en nyckelfråga, så att lokalvårdarna inte behöver springa eller åka i onödan.


– Alla vill ju ha städat på morgonen men kanske kan vi göra andra insatser istället där det är mer akut. Om vi kan få så bra underlag som möjligt är det värt mycket, säger hon.


Vi fick initiala problem
Sensorerna läste av pappershanddukar som fastnat för högt upp i papperskorgarna. Några få ark kunde markerade papperskorgen som full. 
– Det kanske ligger sex pappershanddukar och toaletten knappt är använd, men nu har vi en ny sensor som avläser antalet på ett annat sätt. Det hoppas vi ska göra skillnad. Men allt det här känns jättespännande!

Stor erfarenhet av städ
Anneli har stor erfarenhet att jobba med städ och började som lokalvårdare inom Skellefteå kommun. Hon uppskattar möjligheterna som den nya tekniken medför.


– Jag tycker det är magiskt! Det är därför jag är kvar i samma verksamhet, det finns fortfarande möjligheter att se saker som man kanske inte tänkte på då förr i tiden

Utvecklingen sker även inom vårt område och det gillar jag. Städrobot som vi provat på Lejonströmsskolan och sensorer tror jag är framtiden. Det gäller att våga prova och hitta bästa möjliga arbetssätt så att det passar ens egen verksamhet, säger Anneli.

Vad blir ert nästa steg?

– Det är att involvera två tekniker från IT-avdelningen som kan ställa de rätta frågorna om verksamheten som jag inte tänker på. Det gäller både Nordanå men även Lejonströms skoltoaletter där vi också vill placera sensorer för att fånga upp så mycket data som möjligt. Tillsammans kan vi utveckla en bra tjänst, menar hon.

Kontaktperson på Skellefteå kommun

Håkan Bergström

IT- och verksamhetsutvecklare 
Skellefteå kommun

hakan.bergstrom@skelleftea.se 

Leverantör och initiativtagare till installationerna:

Erling Johansson

Kommunikationsingenjör | IoT

Skellefteå Kraft Fibernät AB
+46 (0)70 577 28 31


Mats Olofson

TH1NG AB

+46 (0)73 121 11 16

mats.olofson@th1ng.se


Om Skellefteå kommun

Skellefteå kommun, belägen i Västerbottens län i norra Sverige, är en mångfacetterad och blomstrande region som ständigt växer och utvecklas. Med en imponerande yta på cirka 7 721 kvadratkilometer sträcker sig kommunen över vidsträckta skogar, glittrande sjöar och imponerande kustlandskap längs Bottenviken. I hjärtat av kommunen finner man staden Skellefteå, en livfull knutpunkt som kombinerar modern stadsplanering med närheten till naturen.


Enligt senaste uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB) hade Skellefteå kommun ungefär 73 000 invånare, vilket gör den till en av de större kommunerna i regionen. Den mångfaldiga befolkningen präglas av en blandning av unga familjer, äldre invånare och en ökande andel av människor från olika delar av världen, vilket bidrar till en rik kulturell och social dynamik.


Näringslivet i Skellefteå kommun är mångsidigt och robust. Kommunen har en stark tradition inom skogs- och träindustrin, där flera stora företag har etablerat sig och bidrar till ekonomisk tillväxt och sysselsättning. Utöver detta har Skellefteå utvecklat en framstående position inom IT- och datacenterbranschen, med flera ledande företag och innovativa startups som lockas till regionen av dess stabila infrastruktur och tillgång till ren energi från vattenkraft.  

Så fungerar det...

Skellefteå Kraft har byggt ett LoWaWAN nät med hjälp av Gateways som täcker hela kommunen. Tack vare detta kan kommunen installera trådlösa batteridrivna sensorer var som helst inom täckningsområdet, ute som inne. Dessa sensorer rapporterar in värden över LoRa nätet som sedan landar i IoT plattformen IoT Open. Med hjälp av plattformen kan användaren få relevanta uppgifter via appar, mail o SMS, styra och automatisera.
Nedan är en beskrivning av de gateways och sensorer som använts för denna tillämpning.

Avståndssensor med lasermätning

Avancerad sensor designad för smart avfallshantering. Den erbjuder hög precision i fyllnadsnivåövervakning, inbyggda säkerhetsfunktioner, och en lång batterilivslängd, allt i ett robust IP67-klassat hölje. Tillverkare: Milesight IoT

LoRaWAN Gateway

För att bygga utomhusnät.

Kraftfull, robust och vattentät. Har en räckvidd på upp till 15 km vid fri sikt kan byggas ut med över 2000 noder.
Tillvrkare: Milesight IoT 

IoT plattform

IoT Open är en framtidssäker plattform för IoT-applikationer, som inte låser sina kunder till specifika enheter eller protokoll. Plattformen är nämligen teknologiagnostisk, vilket innebär att den kan stödja olika IoT-enheter och sensorer oavsett tillverkare eller kommunikationsprotokoll. Th1ng är återförsäljare åt Kubang AB och har sålt in denna lösning till Skellefteå.
Återförsäljare: Th1ng AB

Svensk distributör

Kubang AB är svensk distributör av IoT utrusning samt trådlösa nätverk.

Kontakta oss om du behöver rådgivning med vart du ska vända dig för att bygga denna typ av lösningar med våra produkter och tjänster.

stefan.frisenfelt@kubang.eu

+46104241008

Toaletter uppkopplade för effektiv städning
Kubang AB, Stefan Frisenfelt 16 mars 2024
Dela detta inlägg
Arkiv